Nyheter

NY SKYLTNING PÅ GÅNG I HÅVERUD OCH UPPERUD?
img_4879

I flera år har man diskuterat hur skyltningen i Håverud och i Upperud skall förbättras. Vissa skyltar har Trafikverket byt ut men många är gamla, slitna och inaktuella. En enklare studie har gjorts för att få en bättre översikt på vilka skyltar som skall bytas ut eller nyproduceras.

Håverud och Upperud utgör ett av de attraktivaste områden i Melleruds kommun och även i Dalsland. Området besöks av ett stort antal turister varje år och är ett utmärkt skyltfönster för både kommunen och landskapet. Därför bör området skötas kontinuerligt och ha snygga och aktuella skyltar.

Läs hela studien här>>

Publicerat 2016-09-29


 TTELA_logo

Kungen på plats i Åsensbruk

Kung Carl XVI Gustaf besökte under onsdagen Åsensbruk i Dalsland. Han var på plats enbart för att besöka däckåtervinningsföretaget Tyre Recycling. LÄS MER>>


FRANSK FILM SPELAS IN I DALSLAND OCH I HÅVERUD

IMG_4787

Dalsland och Håverud är återigen aktuell på den vita duken. För något år sedan spelades den norska långfilmen ”Victoria” – efter en roman av norska nobelpristagaren Knut Hamsun – in i bl.a. Upperud och Steneby. I år är det den franska långfilmen ”Dans la Forêt” ”Into the Forest” som spelas in i skogarna kring Bengtsfors och en mindre scen spelades nyligen in i Håverud. Filmen som regisseras av Gilles Marchand får premiär 2016 och är tänkt att presenteras på Filmfestivalen i Cannes i maj nästa år.

Gilles_MarchandDans la forêt” är Gilles Marchands tredje långfilm. ”Qui a tué Bambi” (2003) och ”L’autre Monde” (2010) har visats på Festivalen i Cannes och fått fina rescensioner. Gilles Marchands nya film handlar om två franska barn Tom och Benjamin 8 respektive 11 år, som åker till Sverige för att tillbringa sin semester med sin franska far som bor i Stockholm. Fadern föreslår att de ska åka långt upp i Sverige och spendera semestern i en isolerad stuga mitt i skogen. I början är barnen förtjusta men när fadern verkar inte vilja komma tillbaka till civilisationen blir Tom och Benjamin oroliga.

Rollerna som fadern spelas av Jérémie Elkaïm och barnen spelas av Timothé Vom Dorp och Héo Van de Voorde,

Filmen produceras i Frankrike av filmbolaget Les Films de Francoise och i Sverige samarbetar Film i Väst med Göta Film International.
Mer finns att läsa på Film i Väst hemsida och på franska/engelska på Cine Europas hemsida.

Publicerat 2015-09-16


DISCOVERY CHANNEL FILMAR I HÅVERUD

8Kenneth Tonef från Discovery Channel filmade i Håverud och i Upperud för sitt program FÖRKLARING FÖLJER som kommer att sändas i höst. På sin Facebooksida berättar Dalslands kanal att man blev kontaktad under våren av Discovery Channel:
– För några veckor fick vi bekräftat att inspelningen blir av. Naturligtvis väldigt glädjande. Vi får en tittarskara som passar oss som hand i handske med stora chanser att programmet också sänds internationellt. Vi vet att denna typ av exponering ofta leder till andra. För oss är detta storslam säger kanaldirektör Benny Ruus i en kommentar.
13
Filmteamet från Göteborg filmade hela dagen, först vid akvedukten och sedan från M/S Storholmen när den slussade upp till akvedukten i strålande väder. Man använde en drönare som följde Kenneth Tonef längs kanalen när han förklarade kanalens betydelse. Programmet kommer att fokusera på den teknik som man behärskade redan för 150 år sedan för att utnyttja vatten som transportled.

12Discovery_Channel_2000

 

 

 

 

 

Foto: Lars-Ivar Franke
Publicerat 2015-06-18