Dalsland Center

Dalsland Center-Nationaldagen


Välkommen till ett besökscentrum, som ligger nära till allt i Dalsland. I det gamla pappersbruket som grundades 1880, kan man fortfarande känna historiens vingslag, men även överraskas av en atmosfär av förändring och förnyelse. Här finns, förutom turistbyrå med brett utbud av information, även temautställningar, aktiviteter för barn, guidade turer, sommarkonserter och andra arrangemang. För turisten är Dalsland Center en bra startpunkt för semestern i vårt vackra landskap. Våra lokaler lämpar sig även väl för seminarier, konferenser, konserter och mässor.

Lite historia om Håverud…

Förr var Håverud ett industrisamhälle. Här har funnits ett järnbruk som lades ner 1872, Ett tiotal år senare startade Alexander Halling ett pappersbruk, Håfreström AB, i de gamla fabrikslokalerna.

Närheten till Dalslands kanal som blev klar 1868 gjorde att det var lätt att frakta tunga laster med båt. Dalslands kanal kom till just för att tjäna som en transportled för järnbruks- och sågverksindustri belägen efter vattenleden. Kanalen kom dock något för sent och blev snart utkonkurrerad av järnvägs- och vägtransporter. Kanalen stängde för godstrafiken i början av 1970-talet och pappersbruket flyttades till huvudfabriken i Åsensbruk någon kilometer nedströms.

…och om Dalsland Center

Kungen DC

Kungaparet besöker Dalsland Center

I början av 1980-talet inbjöds Dalsland till en utställning på Skansen i Stockholm, där företag, hantverkare, konstnärer och musiker  fick chansen att visa upp sitt landskap. Dalslandsveckan blev så populär att man beslöt sig för att göra utställningen permanent. Materialet som visats upp i Stockholm flyttades till de gamla industrilokalerna som sedan pappersbrukets dagar stått tomma. Man döpte utställningslokalerna till Dalsland Center.

Det gamla bruket har sedan dess varit ett centrum inte bara för näringslivet utan även för olika kulturevenemang. I lokalerna, som ligger strax intill Dalslands kanal och akvedukten, hittar du en fullvärdig turistbyrå med information och tips som gör din semester i Dalsland till ett fint äventyr. Under samma tak finns utställningshall, två konsert- och konferenslokaler för 150 respektive 200 personer. I den vackra Kalandersalen kan man även lyssna på musik eller titta på konstutställningar.

Hallingsalen lämpar sig mycket väl till bl a seminarier, konserter, mässor och dans. Dalsland Center inrymmer även ett café, Akveduktshopen samt Dalslands Glashytta. Dalsland Center tar emot över 100 000 besökare varje år.

AKTUELLA EVENEMANG

Mer info: 0530-18990 eller www.dalslandcenter.se

Dalsland Center