Nyheter

IKEA döper sin köksmöbel till HÅVERUD

I Sverige är Håverud mest känd för sin akvedukt. När Dalslands kanal skulle förvekligas anlitades ingenjören Nils Ericson för att lösa bl.a. den svåra övergången för båttrafik i Håverud över Upperudsälvens fors i dalgången. Arbetet med kanalen startade 1864 och invigdes 1868 av Karl XV.

Så småningom byggdes även en järnvägsbro och en vägbro över forsen och Håverud är därför den enda platsen i Sverige där broar för båt, tåg och bil finns samlade. Akvedukten är en uppfinningsrik stålkonstruktion som har stått nästan orörd i över 150 år och har gjort Håverud känd långt utanför Dalsland. Den är landskapets största attraktion med ca 300 000 besökare varje år.

I många år har IKEA givit namn till sina produkter, alla känner t.ex. bokhyllan Billy. IKEA har valt att i större utsträckning ge sina produkter svenska eller skandinaviska namn. Det är ofta ortsnamn, speciellt för köksmöbler och bokstäverna å. ä, ö är inget hinder.

Nu har även Håverud fått sin egen produkt. Bordet med förvaringsställningen HÅVERUD har tillkommit och finns nu på de flesta av IKEA:s varuhus i världen eller Online Store.

Sitt, stå, arbeta, luncha eller syssla med en hobby. Oavsett behov fungerar detta utrymmesbesparande bord i bänkhöjd – från morgonmötet till kvällsminglet. Förvaringsställningen håller allt du behöver nära.
(bilder: copyright IKEA.com)

Nu blir HÅVERUD känd över hela världen, en tanke som knappast Nils Ericson kunde ha haft 1868 när han byggde akvedukten och gjorde Håverud känd i Sverige. Kanske kommer människor från olika delar av världen att bli lite nyfikna på namnet och googla fram vårt Håverud och tänka sig besöka oss någon gång. Det tackar vi IKEA för!

LÄS MER PÅ IKEA>>