Se

Haverud sevärdheter


Akvedukten

Akvedukten

Håverud är utan jämförelse det mest kända och mest besökta turistmålet i Dalsland. På en och samma plats korsas både lands -, järn- och vattenvägar. Den stora sevärdheten är naturligtvis akvedukten.

Akvedukten byggdes i samband med utbyggnaden av Dalslands kanal 1865–68. Den är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk, upplagd på plintar diagonalt tvärs över forsen. Idag används kanalen endast för turisttrafik

 Dalsland Center

Dalsland Center

Välkommen till ett besökscentrum som ligger nära till allt i Dalsland. I det före detta pappersbruket hittar du numera turistinformation, ett café, en glashytta och en butik där du kan köpa vackert hantverk och fina souvenirer. Under samma tak finns utställningshall, två konsert- och konferenslokaler för 150 respektive 200 personer. Under sommarhalvåret anordnas guidningar, barnaktiviteter, utställningar samt eftermiddagskonserter. Dalsland Center tar emot 150 000 besökare varje år. Vi håller öppet dagligen från 1 maj till 30 september. Under övriga året används lokalerna till konferenser, konserter, mässor, auktioner, julmarknad med mera. Aktuellt program finns här  Tel 0530-189 90 tourism@mellerud.se

 

 

Dalslands Konstmuseum

Museet inrymmer konst och samlingar av intressanta föremål från Dalsland. Vidare arrangeras olika utställningar av både samtidskonst och klassiska mästare . Titta på hemsidan vad som händer just nu. I den gamla byggnaden ligger Café Bonaparte.

Tel 0530-300 98
info@dalslandskonstmuseum.se www.dalslandskonstmuseum.se

 

Kanalmuseet

På kanalmuseet berättas om barn, kvinnor och män och deras liv vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal, från 1800-talets jordbruk till dagens pappersbruk. På museet har man byggt upp autentiska miljöer som på ett levande sätt visar livet under de olika epokerna.
Öppet dagligen:
1 maj-24 juni 11-16 .25 juni-19 augusti 10-18 . 20 augusti-30 september 11-16
Övrig tid efter överenskommelse. Läs mer>>

Tel 0530-306 24 – Museivägen 3 – Håverud –  kanalmuseet@telia.com

Karl Karlssons Gård
Karl Karlssongården

Det var här i den lilla nedärvda gården ”Nol i stuga” i Anolfsbyn, som man fram mot nutid kunde höra slagans taktfasta eko från logen och koskällans välkomnande ljud inifrån skogen.
Poeten Karl Karlsson upplevde dagens samhälle, men levde kvar i de gamles syn på ett hänsynsfullt bevarande av den underbara natur han varit omgiven av, och som gav näring åt hans diktande…

Kjell Johansson  Te 0528-10205
www.karlkarlssongarden.se

 Patriks antik

Patriks Antik Håverud

Vår sommarbutik vid Dalsland Center i Håverud är fylld med antikviteter och kuriosa. Dessutom utför vi värderingar och köper, b.la dödsbon och hela samlingar. Välkommen till en spännande butik med sakkunnig personal!

Tel 070-50 99 709, 0531-430 17

 

Ramslökedalen

Ramslökedalens naturreservat bjuder besökaren på fantastisk natur med mäktiga bergsbranter. I reservatet växer ramslök (Allium ursinum) i stora mängder och det har i folkmun namngett området. Den övriga växtligheten är också mycket rik med t.ex. idegran (Taxus baccata), tandrot (Cardamine bulbifera), spåtistel (Carlina vulgaris), sårläka (Sanicula europaea) och orkidéer. Det här är marker för bl.a. lodjur (Lynx lynx), vitryggig hackspett (Dendrocopos leucotos) mm. Den markerade strövstigen fortsätter in i Buteruds naturreservat, vilket sträcker sig ytterligare 5 kilometer norrut.

www.mellerud.se Tel. 0530-189 00

 

Skans 453


Skans 453

Skans 453 är ett välbevarat pansarkanonvärn från 2:a världskrigets dagar, insprängt i berget, på båda sidor omgivet av pansarhinder sk. draktänder.
Skansen är belägen 1, 5 km norr om Håverud utmed Brudfjällsvägen. Parkering. Öppet för visning juli och augusti
Entré: 20:-

Skålleruds Hembygdsförening 0530-30624
kanalmuseet@telia.com

 
Skålleruds kyrka

2004 röstades Skålle ruds kyrka fram som Sveriges vackraste kyrka. Skålleruds kyrka har en mycket vacker interiör med sitt välvda innertak prytt av målningar, som tagits fram under en vit övermålning från 1800-talets mitt. De äldsta målningarna finns dock i taket ovanför orgelläktaren och kan dateras till 1600-talet. På Skålleruds kyrkogård påminns man om bygdens järnbruks tradition genom de vackra smidda järnkors, som bevarats och återuppförts vid östra kyrkogårdsmuren.
www.svenskakyrkan.se/skallerud
skallerud.pastorat@svenskakyrkan.se   Tel  + 46 (0)530-300 14