Göra

Yttre Bodane


Mellerudsmuseum
Melleruds Museum

På Melleruds Museum och släktforskningsarkiv kan du uppleva historiens vingslag. Boendemiljöerna i våning 2 och 3 visar hur Sverige var i olika tidsepoker. Du kan också uppleva historien i arkivets värld. På tredje våningen finns ett släktforskningsarkiv med möjligheter att söka dina rötter. Det finns datorer för besökaren att använda och på så sätt ta del av det material som finns online.

info@mellerudsmuseum.comwww.mellerudsmuseum.com
Tel. 0530-13214

Tomtemuseet

Nordiska Tomtemuseet

Sten Torstensson och Patrik Stridh har tillsammans samlat gamla tomtar i många år. De bästa av denna samling visas nu på Nordiska Tomtemuseet som är inrymt i det gamla församlingshemmet i Bränna några kilometer söder om Håverud.
Ett paradis för tomteintresserade från hela världen. Det blir inte bara tomtar utan allt vad julen har att erbjuda.
info@nordiskatomtemuseet.comwww.nordiskatomtemuseet.com
Tel. 0530 – 401 16

 Golfklubben

Dalsland Resort och Melleruds Golfklubb

Vår 18-håls bana är en lätt kuperad ängs och parkbana med naturliga vattenhinder i vackert landskap. Dalsland Resort och Melleruds Golfklubb var 2009 värdar för en deltävling i SAS Masters och säsongen 2010 att gästades banan av Nordea Ladies Tour. Det är vi naturligtvis stolta över. Det visar att vi lever upp till de kraven från nordens bästa golfdamer.

kansli.gk@mellerudsgolf.se
www.mellerudsgolf.se


Hamrane Bak- och Kaffestuga

På Hamrane bak & kaffestuga kan du köpa klengås, dvs varm brödkaka med smör och riven ost samt kaffe. De goda brödkakorna gräddas i den vedeldade stenhällsugnen. Antingen kan ni sitta inomhus i den gamla mysiga dalslandsstugan, på uteverandan  under tak  eller i den vackra trädgården.På gården finns kor, får och höns som förr i tiden.

Kontaktperson: Britt-Marie Dahlqvist Tel.: 0530-511 73  –  info@hamrane.se
www.hamrane.se

 Rostocksmuseum

Hembygdsmuseum, Dals Rostock

I hälsobrunnens gamla restaurangbyggnad från 1700-talet finns idag ett mycket innehållsrikt hembygdsmuseum med mängder av gamla föremål som berättar om livet förr. I olika rum kan man bl.a. se föremål från brunnsrestaurangen, jordbruket, skifferbrytningen, den gamla skolan samt en utställning om medicinalväxtodlingen. I brunnsläkarens före detta bostad finns ett trevligt sommarkafé, där man bakar allt bröd själv.
www.rostock.se  – hultestommen@telia.com
Tel. 0530-206 70

 Örtagården

Örtagården i Dals Rostock

Örtagård med cirka 350 växter, alla med någon form av användning eller intressant historia.  Bredvid örtagården finns en stor damm med många intressanta vattenväxter. Två bäckar rinner ner i dammen och det finns också en liten mosse med växter som trivs på myrmark. Alla växter har en tydlig skylt i bekväm läshöjd, där man kan läsa om historia och användning. Bredvid örtagården finns en geologisk avdelning där man kan studera mineraler och bergarter från Dalsland
www.rostock.se  –  kerstin@rostock.se
Tel. 0530-206 80

Stationshuset
Stationshuset i Dals Rostock

På stationsplanen mitt i Dals Rostock står en storskalig modell av ortens gamla vackra järnvägsstation. Den ursprungliga stationen byggdes 1908 och var mycket vacker med tinnar och torn, snickarglädje och drakornament. Den revs 1941 och ersattes av en station i funkisstil. Sedan även denna byggnad rivits har Rostock fått vara utan station. För sex år sedan fick man dock tillbaka det första stationshuset igen, om än i halv skala. Även interiörerna har återskapats med väntsalen, expeditionen och stinsens bostad.
http://stationen.rostock.se

Pilgrimsleden
Pilgrimsleden i Dalsland

Pilgrimsleden är en 51 kilometer lång vandringsled mellan kyrkorna i Holm (utanför Mellerud) och Edsleskog, som erbjuder många sevärdheter. Utmed leden finns ett flertal lägerplatser med bl a vindskydd. Pilgrimsleden är en del av Nidarosvägarna. På grund av att kung Olav av Norge helgonförklarades och fick sin grav i kyrkan i Trondheim lockade den till sig många pilgrimer.
Pilgrimsleden passerar Upperud.

Kontakt telefon: 0530-302 90

 

Yttre Bodane 2
Yttre Bodane naturreservat

Yttre Bodane är ett skogs- och skärgårdslandskap i Vänern ca 1 mil norr om Köpmannebro i Åmåls kommun. Denna del av Vänerkusten innehåller en mängd bergryggar och knallar omväxlande med myrar och madområden. I söder har berggrunden splittrats upp och bildar en örik skärgård. Inom reservatet finns 11 kuströsen från bronsåldern, som är riksintressanta med motsvarighet endast utefter Bohuskusten och Norrlandskusten.
turism@amal.se
Tel: 0532-17098

Tisselskog
Tisselskogs naturreservat

Tisselskogs naturreservat ligger vid Högsbyn, en odlingsbygd, belägen på en udde i sjön Råvarp. Här ligger Högsbyns hällristningsområde som är Dalslands i särklass största hällristningsområde. I området finns även badmöjligheter, ett litet café och en bronsåldersutställning. Hällristningsområde från bronsåldern består av 2 500 fantasieggande figurer fördelade på drygt 300 hällar med bilder på bland annat skepp, fotsulor, händer, hundar och människor. Den kanske märkligaste figuren är en man som gör en baklängesvolt på ett skepp. Andra figurer föreställer människor med uppsträckta händer samt en bågskytt.

Sunnanå
Sunnanå hamn

I gästhamnen finns 25 båtplatser.
Gästhamnen har blå flagg med full service av diesel, bensin, septitanktömning, dricksvatten, dusch, toalett, tvättmaskin och torktumlare. Hamnen ligger mellan Köpmannebro och Hjortens udde. Här finns en fin inomskärsled som löper från Sunnanå hamn till Köpmannebro.
Under sommaren finns en servicebutik på hamnområdet.
Vi erbjuder även uthyrning av, bil och cykel samt tillgång till trådlöst internet. Här finns även fina cykel- och vandringleder.
Tel.: 0530-100 84

Sundserud
Sundserud Badplats

Fin badplats vid sjön Åklång i närheten av Håverud och Åsensbruk. Här finns bl a bryggor, omklädningsrum och en liten ”barndel”. Bryggorna ligger som ett H där det blir en skyddad ”inhägnad” för de minsta barnen. Detta är en kommunal badplats och med detta menas att det finns toaletter och sopmajor som sköts av Melleruds kommun.

Melleruds Kommun Tel: 0530-18000  Epost: kommunen@mellerud.se
Vita Sannar
Vita Sannar Riviera

En kilometerlång underbar sandstrand vid Vänern. Vita Sandars Camping ligger i närheten och där kan du proviantera glass och annat som kan vara gott i solen!
I anslutning till badplatsen ligger Vita Sandars fyrstjärniga camping, av många ansedd som en av Sveriges bästa.
Vita Sandar är en riktig familjecamping som är anpassad för allas avkoppling och trevnad, fulladdad med familjeaktiviteter, lekplatser, studsmattor, linbanor, biljard och bordtennisbord, olika utespel, gungor och karuseller.

Tel: 0530-12260